Wednesday, August 10, 2011

SERUAN KEPADA ISLAM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

SERUAN KEPADA ISLAM

Nota: Akhir-akhir ini di FB dan beberapa laman sosial yang lain, beberapa individu dan kumpulan telah 'dengan gembiranya' mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang amat keterlaluan menghina Allah SWT, Nabi Muhammad SAW, Islam dan Al-Qur'an. Mungkin sebahagian dari mereka lahir dalam keluarga Muslim tapi telah terpesong. Mudah-mudahan mereka dapat membaca artikel-artikel yang saya kongsikan di sini dan berfikir. Mudah-mudahan hati mereka akan terbuka untuk kembali kepada Islam. - Hibatullah Yusof Al-Haj

Mungkin artikel yang menyentuh isu seperti ini dianggap oleh sebahagian orang sebagai sudah basi. Saya sendiri anggap ia isu lama, isu yang sudah bermula sejak dari zaman Adam a.s. Namun eloklah kita renung-renung kembali, kerana hakikat rasul demi rasul di utus kepada umat manusia pun bertitik-tolak dari fenomena Islam keturunan, dan bagaimana anak-cucu dari keluarga Muslim sudah berubah akidah, sudah sesat, sudah murtad, sudah melupakan agama asal yang dianuti oleh nenek-moyang mereka.

Adakah Islam ini agama yang diwarisi nenek-moyang? Ia adalah agama kepada bapa segala manusia di muka bumi, Adam a.s. Satu demi satu Rasul yang diutus sebenarnya menyampaikan agama Islam. Cuma syari'atnya berbeza, sesuai untuk sesuatu zaman, diturunkan dengan ilmu Allah Yang Maha Mengetahui hakikat hamba-hambaNya. Bagi kita umat Muhammad s.a.w., syari'at yang ada pada kita adalah sambungan dari syari'at Ibrahim Khalilullah, iaitu rasul yang darinya juga lahir Nabi Daud a.s. (kitab suci yang diturunkan ialah Zabur), Nabi Musa a.s. (kitab suci yang diturunkan ialah Taurat), Nabi Isa a.s. (kitab suci yang diturunkan ialah Injil) dan Nabi Muhammad s.a.w. sendiri (kitab suci yang diturunkan ialah Al-Qur'an). Bagi rasul-rasul lain pula, telah diturunkan suhuf (kitab-kitab kecil) yang mana menurut sebahagian ulamak berjumlah 100 buah kesemuanya, menjadikan kesemua kitab yang pernah diwahyukan kepada umat manusia berjumlah 104 buah.

Islam adalah agama yang tertua, bukan agama yang termuda. Tapi yang istimewanya, Islam adalah agama yang sesuai untuk semua zaman, sejak dari zaman umat Adam a.s. hinggalah zaman umat Muhammad s.a.w. (yang menjadi rasul terakhir, dan syari'at yang dibawa oleh baginda menyambung syari'at Ibrahim a.s. dan ia akan terus diamalkan hingga kiamat). Ini berbeza dari agama Yahudi atau Kristian atau mana-mana agama lain. Walaupun agama Yahudi dan Kristian digelar juga agama sam'iyat (semitic) atau "agama langit", agama Yahudi dan Kristian sebenarnya telah terpisah dari agama yang dianuti oleh Adam a.s., Nuh a.s., serta nabi-nabi lain yang ada disebut dalam Al-Qur'an. Agama Yahudi dan Kristian sudah terpisah dari aliran agama asal, agama benar, agama dari sisi Allah, iaitu Islam. Sebab itu penganut agama Yahudi dan Nasrani menghadapi kesukaran untuk faham bagaimanakah sepatutnya mereka berpendirian terhadap agama rasul-rasul terdahulu, sebab Yahudi dan Nasrani sebenarnya telah keluar dari landasan agama asal, Islam.

Sebenarnya orang Yahudi sendiri tidak dapat pisahkan diri mereka dari menyatakan "selamat" atau "sejahtera". Bila mereka bertemu sesama mereka, akan keluarlah ucapan "shalom". Perkataan itu adalah lanjutan dari istilah "Islam" iaitu agama sebenar yang telah disampaikan oleh nabi Musa a.s. kepada Bani Israel di zaman baginda. Bagi umat Islam, tentulah kita dapat faham dengan lebih jelas mengenai kepentingan mengucap salam sesama Muslim, dan dalam Al-Qur'an sendiri ada termaktub bahawa ahli-ahli syurga mengucap salam sesama mereka dan mereka bersyukur kerana hidup dan mati sebagai orang yang beriman (Muslim).

Yahudi dan Nasrani walaupun didakwa sebagai agama semitic, ia sebenarnya sudah keluar dari landasan agama asal, atau agama yang sebenar. Kerana itu jugalah mereka tidak boleh buat apa-apa (lantaran kesesatan itu), melainkan cuba merendah-rendahkan nabi-nabi dan rasul-rasul lain yang diutus untuk menyampaikan agama Islam sebelum dan selepas mereka, agar umat mereka menganggap bahawa agama Yahudi dan Nasranilah yang betul, sedangkan merekalah yang sebenarnya sudah sesat.

Untuk tahu sama ada agama Yahudi dan Nasrani sudah sesat ataupun tidak, bacalah mengenai nabi-nabi lain (Adam, Nuh, Hud, Saleh dan lain-lain) dan persaksikanlah adakah mereka ini dianggap sebagai Tuhan oleh umat mereka. Kemudian fikirkanlah secara logik, layakkah seorang manusia dianggap Tuhan? Setelah itu, fikirkanlah tentang sejauh mana benarnya agama Nasrani itu (yang menganggap Isa a.s. sebagai Tuhan). Sebagai manusia yang berakal, tentulah kita dapat berfikir bahawa jika benarlah satu-satu agama itu (datang dari sisi Allah), tentulah ada kesinambungannya sejak dari zaman Adam a.s. Hanya agama Islam yang ada kesinambungan, kerana Nabi Musa a.s. dan Isa a.s. itu pun beragama Islam dan tidak rela umatnya sesat menjadi Yahudi atau Nasrani.

Maka jikalau kita gunakan istilah "memeluk Islam" atau "masuk Islam", ia sebenarnya bererti "kembali kepada kebenaran", "kembali kepada agama fitrah", "kembali ke pangkal jalan" atau "kembali kepada agama Allah". Masuk Islam atau memeluk Islam bukanlah menganuti agama yang baru, tapi kembali kepada kebenaran, atau cara hidup yang sebenar.

Artikel ini tidak bertujuan untuk bias atau merendahkan agama-agama lain. Saya tulis ini agar anda kaji apakah benar apa yang sudah saya catat. Kerana itulah juga, sesiapa yang mengkaji berbagai-bagai agama dan membaca berbagai-bagai kitab agama-agama, akhirnya mereka memeluk Islam atau "kembali kepada agama yang tulen" kerana tidak terdaya untuk menolak hakikat kebenaran Islam sebagai agama yang mula-mula sekali dianuti oleh umat manusia, dan sentiasa diulangi seruan (melalui rasul demi rasul yang diutus) agar anak-cucu yang tersesat itu kembali semula kepada Islam. Itulah hakikatnya.

Kerana itu juga, hendaknya janganlah kita hanya Islam pada keturunan, atau Islam hanya pada nama. Kita perlu tahu apakah sebenarnya Islam itu dan menghayatinya, mempraktikkannya serta mengagungkannya. Dulu di Nusantara ini, agama Islam berkembang luas hingga berjaya mengislamkan orang-orang Melayu hanya dalam tempoh 60 tahun. Hinggakan pada masa sekarang ini, seolah-olah wujud satu kepercayaan bahawa kalau dia Melayu, maka agamanya tentulah Islam. Namun, berkembangnya Islam di Nusantara ini pada awalnya (antaranya) adalah bersebab dari kekaguman masyarakat ketika itu terhadap kebolehan mistik yang digunakan oleh Wali-Wali Sembilan untuk mengalahkan sami-sami Hindu (agama ini adalah agama mistik). Maka mereka masuk Islam beramai-ramai, tanpa persediaan yang mencukupi dari segi akidah dan tanpa ilmu yang mencukupi untuk faham bahawa Islam sebenarnya adalah cara hidup. Lantaran itu, jika mereka tidak mendalami Islam, mereka masih tetap mengamalkan adat-adat Hindu dan menganggap bahawa itu "budaya Melayu". Bila mereka berketurunan maka adat istiadat itu diturunkan pula kepada anak cucu, dicampur-adukkan dengan sebanyak-sedikit pengetahuan mereka mengenai Islam itu sendiri. Hal ini sudah berlaku lebih 600 tahun di Nusantara ini, terutamanya di kalangan "Islam Abangan". Ini menyebabkan akidah sebahagian Muslim di Nusantara amat rapuh.

Menganggap Islam itu terpisah dari cara hidup adalah anggapan yang salah. Cara berfikir itu adalah cara berfikir sekular. Kalau kita Islam tapi cara hidup kita Kristian atau Hindu, walaupun kita tidak pergi ke Gereja atau Kuil, dan walaupun kita masih kata bahawa kita Islam, kita bimbang bahawa kita hanya Islam pada nama, malah kita bimbang mungkin akidah kita mudah tergelincir akibat ceteknya kefahaman kita mengenai Islam itu sendiri. Islam itu Addin atau cara hidup. Kerana itu setiap Muslim itu tidak cukup jadi Muslim hanya pada nama tapi tidak mempraktikkan Islam. Kerana itu jugalah rasul demi rasul diutus, agar anak-cucu tidak hanya mewarisi nama Islam tapi mewarisi cara hidup Islam yang sebenar.

Saya dapat PM dari aspamlela yang meminta saya tulis sebanyak sedikit mengenai Islam kerana beliau terbaca satu e-mel (dari bukan Islam) yang antaranya mencatat begini: "What is Islam? Could anyone tell me why I feel boring in my beliefs. Please who know what is the best religion will make me happy?". Saya tulislah setakat yang saya termampu. Berikut adalah versi Bahasa Inggeris (bukan terjemahan tapi digarap cara lain) dan telahpun saya e-melkan kepada individu berkaitan. Jika anda mahu e-melkan kepada sesiapa yang lain, saya izinkan, tapi berikan pautan kepada Megasutra:

Islam: The Religion Of Happiness

You want to be happy? Read this message. If you can be happy after reading it, then surely there must be some truth in it. Embrace that truth and you will continue to be happy throughout your life.

Welcome to the world of thinkers. Those who find the truth are those who spend some of their valuable time thinking about happenings in this universe. Why is it here and why am I here? Do I just live and die like trees and animals around me? Sometimes I feel empty inside. I think that this have something to do with my belief. There must be something to believe in, something to fill this feeling of emptiness inside. But can it be filled with anything else beside the truth? No. There is no time for that. I want to live living the way of life, the true way of life.

Why am I unhappy and bored in my beliefs? Maybe it is just because I am not living the way of life, the way that God teaches his servant so that His servant can be happy because only God knows what are His servant's needs.

What is Islam? It means freedom, it means peace. It is the way of life. It is no doubt a religion but actually it is the religion, the actual religion, the original religion, the first religion of mankind. When we embrace Islam, we return to the original religion, the default religion of Allah, the only God of the Muslims and the only God of the whole mankind, the only God of the whole universe, the only God of the past, now and the future.

Does Islam actually the religion of our ancestors? It depends on what your near ancestors believe in. Maybe they have no religion at all, in another word they never associate all those they hear and see with who created all those things. Given sound minds, human can easily think that those happenings must have been created, and the creator is Allah, there is no other God but him. This is the fact all humans can think. You can know who was the first man on earth because his name was mentioned in the Books. His name was Adam, the Jews, Christians and Muslims knew that Adam and Eve were our first father and mother. What religion did Adam embraced? Read on.

Adam was a Muslim. Did Adam a Christian or a Jew? No. He was a Muslim. One who embrace Islam is called a Muslim. Islam is not just the religion of Muhammad (peace be upon him - pbuh) but Islam was the religion of all past prophets of God including Moses and Jesus, ever since Adam. Does religion belongs to a prophet? The answer is no. Islam belongs to Allah. He is the only founder of Islam. So if the religion does not belong to a prophet, then it is a big mistake to believe that a prophet is God. Moses, Jesus, Muhammad are just prophets of God, they were not Gods. They are just human beings.

Islam is the oldest religion, not the youngest religion. The uniqueness of Islam lies in the fact that it suits all time, all centuries, all civilizations. Ever since Adam until Muhammad (pbuh), this original religion was, still and continue to be known as Islam, the religion of peace. Muslims believe in one God (Allah) and believe in the after-life (akhirat). Since Adam, humans were thought the same thing, that there is only one God and the prophet (who spread Islam) is the prophet of God.

For your information, even though the Jews and Christians said that their religions are semitic enough (semitic means the religion of heaven), those religions have deviated from the original religion of God, they have deviated from the original teachings of Islam. They cannot accept that Adam, Solomon, Jacob, Abraham and other prophets all spread the same religion called Islam and thus should be treated equal as prophets of God. They will be facing problems trying to explain to you why did their religion called Christian (the religion of Jesus Christ) or Jew (the religion of Jehuza, son of Jacob). Or Hindu, or Buddha, whatever. Islam is the religion of God, it is unfair if Muslims or non-Muslims call it Muhammadism (the religion of Muhammad) because Muhammad (pbuh) was not the founder of Islam. Know this difference because Islam is not founded by humans.

When anybody embrace Islam, it means that he actually "returns to the original and true religion of God (Allah)". Now, all Muslims follow the teachings of Muhammad (pbuh) because he was the Last Prophet of God. Moses and Jesus were also prophets of God but they were meant for the people of their times (the Israelites). Moses and Jesus's original teachings were no doubt Islam, but nowadays their followers no longer follow what was originally thought by them. Muhammad (pbuh) was appointed by Allah to preach Islam once again, to remind the followers of Moses and Jesus that actually they have gone astray.

Thanks for your interest in Islam. As a Muslim, it is my responsibility to tell you about Islam, the religion of our first father, Adam. We encourage you to read, investigate, research and think before you believe. That's the beauty of Islam, unlike other religions that urge you to believe first then only you think, Islam respects your freedom of choice. Please remember: If you are sincere enough to find the truth, Allah will give you light.

Thanks for reading this. I pray that Allah will give you light to be with us. You can always e-mail me if you have any doubt about Islam. InsyaAllah (God's willing) my friends and I will help you.

May Allah bless us all,
IbnuYusof
Malaysia, South East Asia

Semoga Allah SWT merahmati kita semua.
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيمNo comments:

Post a Comment